Äänensiirtojärjestelmät ovat laitteistoja, joiden avulla ääni siirretään sähköisesti äänilähteestä suoraan kuulolaitteeseen. Ääni ei siis kulje akustisesti ääniaaltojen välityksellä ilmassa äänilähteestä kuulolaitteen mikrofoniin. Näin vältytään huonon akustiikan ja ympäristön häiriöiden aiheuttamilta kuulemisongelmilta.

Induktiosilmukka on tärkein kokoontumistiloissa käytettävä apuvälinen kuulolaitteen käyttäjille. Se on myös ainut standardisoitu äänensiirtojärjestelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien kuulokojevalmistajien kuulokojeissa on samanlainen induktiosilmukkavastaanotin.

Muita perinteisiä äänensiirtojärjestelmiä ovat IR- ja FM-järjestelmät. Julkisessa käytössä nämä järjestelmät vaativat erillisen kaulaan ripustettavan vastaanottimet. Vastaanotin roikkuu kaulan ympäri kulkevassa kaulasilmukassa, joka on pieni induktiosilmukka. Viimeiset 17cm siirretään siis induktiosilmukan avulla kuulolaitteeseen. IR- ja FM-järjestelmät mahdollistavat myös mm. silmultaanitulkkauksen useilla eri kielillä.

Uusimpana tulokkaana ovat WiFi ja Bluetooth järjestelmät. Tällä hetkellä molemmat vaativat lisälaitteen toimiakseen (vastaanotin, älypuhelin jne.). Näiden järjestelmien ongelma on ainakin toistaiseksi viive (latensi), joka vaikeuttaa huulionlukua. Uuden Auracast™ Broadcast Audio Bluetooth järjestelmän tullessa markkinoille liiallisesta viiveestä päästäneen eroon.  Auracast™ on teknisesti valmis, mutta kuluu vielä vuosia ennen kuin kuulolaitevalmistajat sisällyttävät Auracast -vastaanottimen kuulokojeisiinsa. Todennäköisesti tulevaisuudessa induktiosilmukka ja Auracast™ tulevat toimimaan rinnakkain kokoontumistilojen äänensiirtoratkaisuna.

Monella kuulolaitevalmistajalla on kotikäyttöön soveltuvia äänensiirtojärjestelmiä, jotka toimivat hienosti oman kuulolaitteen kanssa. Niiden avulla voidaan siirtää esimerkiksi television, radion tai vaikkapa ovikellon ääni suoraan kuulolaitteeseen. Haittapuolena näissä standardisoimattomissa järjestelmissä on se, että kuluttajan on kallista vaihtaa toiseen kuulolaitemerkkiin jos kotona on vanhan kuulolaitteen kanssa toimiva kallis järjestelmä.

Henkilökohtaiseen käyttöön löytyy myös mikrofonijärjestelmiä, jotka auttavat kahden keskisessä keskustelussa hankalissa kuulemisolosuhteissa.

Äänensiirtojärjestelmät kehittyvät koko ajan, mutta induktiosilmukka on edelleen johtava teknologia. Sen etuna on ennen kaikkea yhteensopivuus kaikkien valmistajien kuulolaitteiden kanssa, käytön yksinkertaisuus, pieni virrankulutus ja käyttövarmuus.